Bài tập rút gọn mệnh đề quan hệ

-

Chúng ta đang triển khai những bài bác tập về mệnh đề quan hệ làm việc bài học kinh nghiệm trước. Hôm ni hãy cùng IIE đất nước hình chữ S tiếp đến cùng với các dạng bài xích tập RÚT GỌN MỆNH ĐỀ QUAN HỆ chúng ta nhé!

*

Lý thuyết

Rút ít gọn gàng mệnh đề tình dục cùng với hiện thời hoặc thừa khứ phân từ

Hiện tại phân trường đoản cú là phân trường đoản cú gồm dạng –ing. Nếu cồn trường đoản cú trong mệnh đề dục tình nghỉ ngơi dạng chủ động (active), ta cần sử dụng nhiều ngày nay phân trường đoản cú để giản lược mệnh đề quan hệ nam nữ.Quá khứ đọng phân từ bỏ là phân tự dạng V-ed/V3. Nếu rượu cồn từ bỏ trong mệnh đề quan hệ tình dục sinh hoạt dạng bị động (passive), ta dùng cụm quá khứ phân từ để giản lược mệnh đề quan hệ nam nữ.

Bạn đang xem: Bài tập rút gọn mệnh đề quan hệ

khi mệnh đề trước bao gồm những chữ sau xẻ nghĩa cho danh từ: the only, the last, the first, the second,…ta rất có thể rút ít gọn mệnh đề quan hệ tình dục bằng phương pháp sử dụng to lớn – infinitive

Đối với mệnh đề dục tình không xác định (Non – defining clause), ta có thể rút ít gọn bằng phương pháp bỏ đại từ quan hệ cùng rượu cồn trường đoản cú lớn be, chỉ gìn giữ nhiều danh từ bỏ.

Rút gọn mệnh đề quan liêu hệ bao gồm dạng đại từ quan hệ tình dục + be + tính từ Khi trước đại từ tình dục là đại từ bỏ biến động nhỏng something, anybody,…

Bài tập

Dưới đấy là 40 bài xích tập rút ít gọn gàng mệnh đề tình dục tất cả câu trả lời. Cùng thực hành các bài xích tập này nhé.

Exercise 1

Rewrite sentences, use reduced relative sầu clause

1) A plane crashed inlớn the sea yesterday. It was carrying 28 passengers.

2) The man was taken to lớn hospital. He was injured in the accident.

3) The window has now been repaired. It was broken in last night’s storm.

4) When I was walking home, there was a man. He was following me.

5) I was woken up by the baby. She was crying.

6) Most of the suggestions were not very practical. They were made at the meeting.

7) The road is narrow. It joins the two villages.

8) I live in a pleasant room. It overlooks the garden.

9) Most of the goods are exported. They are made in this factory.

10) When I arrived, there was a big red oto. The oto was parked outside the house.

Exercise 2

Complete these sentences with the following verbs. Put the verb in the correct form

Blow

WorkOffer

Sit

WaitInvitePost

Study

callLiveRead

Ring

1) I was woken up by a bell…………….

2) None of the people…………….to lớn the party can come.

3) Tom has got a brother………….in a ngân hàng in London và a sister…………..economics at university in Glasgow.

4) Somebody…………..Jaông chồng phoned while you were out.

5) All letters……………today should arrive tomorrow.

6) When I entered the waiting room, there was nobody toàn thân, except for a young man……………by the window…………..a magazine.

7) A few days after the interview, I received a letter……………me the job.

8) There was a tree…………..down in the storm last night.

9) Sometimes life must be very unpleasant for peple…………….near airports.

10) Is there anybody………….khổng lồ see me?

Exercise 3

Choose the correct answer

1) The bicycle which was featured was made by Bianbỏ ra.

A. The featured bicycle was made by Bianchi.

B. The was featured bicycle made by Bianbỏ ra.

C. The made Bianđưa ra bicycle was featured.

2) The Mobile phone which is on the desk is broken.

A. The on the desk điện thoại phone is broken.

B.The telephone on the desk is broken.

C. The telephone desk is broken.

3) David, who was responsible for customer services, made the presentation.

A. David customer services responsible made the presentation.

B. David responsible for customer services made the presentation.

C. David, responsible for customer services, made the presentation.

4) The men that are working on the project come from Russia.

A. The men working on the project come from Russia.

B. The working men on the project come from Russia.

C. The working on the project men come from Russia.

5) The towels that are on the chair can be used in club showers.

A. The on the chair towels can be used in club showers.

B. The towels on the chair can be used in club showers.

C. The chaired towels can be used in club showers.

6) Nha Trang, which is famous for its seafood, is a beautiful đô thị.

A. Nha Trang famous for its seafood is a beautiful đô thị.

B. Nha Trang, famous for its seafood, is a beautiful đô thị.

Xem thêm: Ngày Xưa Ai Lá Ngọc Cành Vàng, Lời Bài Hát Giọt Lệ Đài Trang (Châu Kỳ)

C. Nha Trang is famous for its seafood is a beautiful đô thị.

7) The cake that was selected came from an French bakery.

A. The that selected cake came from an French bakery.

B. The cake selected came from an French bakery.

C. The cake was selected came from an French bakery.

8) The students who study at our school come from all over the world.

A. The studying students at our school come from all over the world.

B. The studying at our school students come from all over the world.

C. The students studying at our school come from all over the world.

9) The man who was handsome worked in Hollywood.

A. The man handsome worked in Hollywood.

B. The man who handsome worked in Hollywood.

C. The handsome man worked in Hollywood.

10) My friends who are studying in Britain will be at the tiệc ngọt.

A. My friends studying in Britain will be at the các buổi tiệc nhỏ.

B. My friends who studying in Britain will be at the tiệc nhỏ.

C. My friends in Britain studying will be at the tiệc nhỏ.

Exercise 4

Rewrite sentences, using a relative infitive

1) No woman has received this honour before.

2) Marie Curie won a Noble prize in two different disciplines. She is the only person who has done so.

3) Isn’t there anybody toàn thân who can look after him?

4) I’ll need to lớn get new dress which I can wear for the các buổi party.

5) Tom wasn’t the only reporter who questioned the official line.

6) This is the best thing that has happened in a long time.

7) Have you got any paper which I can wrap this in?

8) I’m bored, there is nothing that I can vì chưng round here.

9) Will Smith has signed the petition. He is the most famous actor who has signed.

10) I need a hotel where I can stay for a night.

Đáp án

Exercise 1:

1) A plane carrying 28 passengers crashed into the sea yesterday.

2) The man injured in the accident was taken khổng lồ hospital.

3) The window broken in last night’s storm has now been repaired.

4) When I was walking home page, there was a man following me.

5) I was woken up by the baby crying.

6) Most of the suggestions made at the meeting were not very practical.

7) The road joining the two villages is narrow.

8) I live sầu in a pleasant room overlooking the garden.

9) Most of the goods made in this factory are exported.

10) When I arrived, there was a big red oto parked outside the house.

Exercise 2:

1) ringing 2) invited 3) working / studying 4) called 5) posted

6) sitting / reading 7) offering 8) blown 9) living 10) waiting

Exercise 3:

1) A 2) B 3) C 4) A 5) B

6) B 7) B 8) C 9) C 10) A

Exercise 4:

1) She is the first woman lớn have receive this honour.

2) Marie Curie is the only person lớn have sầu won a Nobel prize in two different disciplines.

3) Isn’t there anybody to lớn look after him?

4) I’ll need to get new dress to lớn wear for the tiệc ngọt.

5) Tom wasn’t the only reporter khổng lồ question official line.

6) It’s the best thing to have happened in a long time.

7) Have you got any paper towrap this in?

8) I’m bored, there is nothing to bởi vì round here.

9) Will Smith is the most famous actor lớn have sầu signed the petition.

10) I need a hotel lớn stay for a night.

IIE Việt Nam vừa trình làng về bài bác tập rút gọn mệnh đề quan hệ. Các chúng ta nên thực hành thực tế những bởi những bài tập dạng này xuất hiện không hề ít trong các bài xích soát sổ, thi cuối kì.